Det er mange gode grunner til å ta jegerprøven. Bestått jegerprøve åpner opp for tilgang på førsteklasses råvarer, flotte naturopplevelser, kameratskap og mestringsfølelse.

Har du lyst til å ta jegerprøven, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Her har vi samlet en oversikt over ofte stilte spørsmål for å hjelpe deg i gang!

Er det obligatorisk å ta jegerkurs, eller kan jeg lese til eksamen selv?

Ja, det er obligatorisk. De fleste kommuner i Norge arrangerer jegerkurs. Kurset består av ni fysiske samlinger. Du starter med å registrere deg som jegerprøvekandidat her.

Jeg er usikker på om jeg kan møte opp til samlingene, finnes det noe jaktkurs på nett?

Nei, du må møte opp fysisk til samlingene.

Kan jeg ta FIDLs jegerkurs i stedet for å møte opp til fysiske samlinger?

Nei, du må fortsatt ta det obligatoriske kurset hos en godkjent kursarrangør. Du finner en liste over godkjente arrangører her.

Hvorfor skal jeg ta kurset til FIDL?

Du kan ta vårt spillbaserte kurs for å øve deg til eksamen. Kurset er lagt opp slik at det skal være gøy og engasjerende å lære. Det betyr at du vil både lære raskere og huske fagstoffet bedre!

Er det mange samlinger?

Det obligatoriske kurset består av 30 timer fordelt på ni samlinger som du må gjennom før du kan avlegge jaktprøve.

Samlingene tar for seg følgende temaer: Jakt og holdninger, Våpen og våpenlovgivningen, Human og sikker jakt i praksis, Skyting med hagle og rifle, Artskunnskap, Lover og forskrifter, Jaktformer, Ettersøk av skadet vilt, og Håndtering av felt vilt.

Du finner en liste over godkjente arrangører her.

Hva skjer om jeg går glipp av en samling?

Du har lov til å ha fravær på inntil to samlinger, men kun samling 5-9. Du må da levere dokumentasjon til instruktøren på at du har bestått test fra Miljødirektoratets e-læring til denne samlingen. Samling 1-4 har obligatorisk oppmøte.

Hvor melder jeg meg opp til eksamen?

Først må du registrere deg som jegerprøvekandidat her. Vanligvis er det kursholder som vil melde opp alle som har bestått kurset til eksamen.

Hvis ikke kursholder melder deg opp, må du ta kontakt med din kommune. Husk dokumentasjon på gjennomført kurs.

Du får tilsendt eksamensdato av testleder i forkant av eksamen

Koster det noe å ta eksamen?

Ja, du må betale et eksamensgebyr på 330 kroner.

Hvordan betaler jeg eksamensavgiften?

Det gjør du under «Mine sider» på jegerproveeksamen.no.

Finnes det en studieplan?

Ja, du finner Miljødirektoratets studieplan til jegerprøven her.

Jeg har ikke fylt 18 år enda. Kan jeg ta jegerprøven?

Du kan avlegge jegerprøveeksamen fra det året du fyller 14 år.

I løpet av kalenderåret du fyller 14 år og fram til fylte 16 år, kan du delta i opplæringsjakt for å få opplæring i småviltjakt med våpen, og fangst av villmink, mår, rype og kråkefugl.

Fra det kalenderåret du fyller 16 år og fram til fylte 18 år, må du delta i opplæring på storviltjakt med våpen, dersom du har bestått jegerprøven og skyteprøven for storviltjegere.

Hvordan blir jeg registrert i Jegerregisteret?

Når du har gjennomført og bestått jegerprøven vil du bli registrert i Jegerregisteret.

Hvordan ser en typisk jaktprøve ut?

Eksamen er elektronisk, og består av 50 ulike spørsmål hvor du må svare riktig på 40 av dem. Du har 50 minutter på å fullføre eksamen.

Hvordan kan jeg øke sjansene mine for å bestå eksamen?

Ved å ta vårt spillbaserte jegerkurs! Det byr på morsom og effektiv læring, og vil hjelpe deg med å huske fagstoffet bedre. Det er gull verdt på eksamensdagen. Å ha god kontroll på teorien vil også gjøre deg til en tryggere jeger.

Bestill vårt spillbaserte kurs her