Diisocyanater er et unikt navn på et kjemisk stoff som befinner seg i flere vanlige produkter. Disse produktene kan være helseskadelig dersom de ikke håndteres riktig, og det har derfor kommet nye krav til opplæring. Arbeider du og de ansatte med produkter som inneholder dette, må dere gjennomgå opplæring innen 24. august.
I samarbeid med Medco dinHMS
Medco dinHMS har de siste årene vært en av Norges ledende bedriftshelsetjeneste. De har over 30 års erfaring og har lokaler over hele landet. Bedriftslege Bendik Brinchmann og yrkeshygieniker Ragni Bakkland jobber i Medco og har sammen med FIDL utviklet et spillbasert kurs om diisocyanater. Kombinert med et webinar dekker dette kravet til Arbeidstilsynet om muntlig diskusjon.
Kjempeviktig med opplæring
Ragni er glad for at det har kommet tydelige krav til arbeid med diisocyanater.
- Når du har et skadelig stoff som avgir usynlig og luktfri damp, er det kjempeviktig at alle som er involvert får god nok opplæring. Jeg tror disse kravene vil gjøre bedriftene i stand til å risikovurdere og gjennomføre gode tiltak på arbeidsplassen sin. Forhåpentligvis kan det også inspirere til noen gode samtaler, sier Ragni.
Dette er målgruppen
Målgruppen for kurset er ansatte som arbeider med diisocyanater.
- Det er ofte ansatte i byggebransjen, på verksteder, møbelsnekkerier eller produksjonsbedrifter. Kravet om kurs gjelder også dem som overser arbeid med diisocyanater. Det vil si at også mellomledere og formenn bør ta kurset. Dette er viktig, for jeg mener at det er der nøkkelen til gode tiltak og risikovurderinger ligger; godt samarbeid og felles forståelse mellom de ulike gruppene på arbeidsplassen. Både utførende og planleggende, sier Ragni.
Kursets innhold
I kurset lærer deltakerne om:
- Hva diisocyanater er
- REACH-forskriften
- Informasjon og merking av kjemikalier
- Helsefaren ved diisocyanater
- Ulykker og risikovurdering
- Forebyggende tiltak
- Nødsituasjon og førstehjelp
- Bistand til virksomheter
En digital yrkeshygieniker i spillet
I spillet møter deltakerne en digital karakter som også heter Ragni og har rollen som yrkeshygieniker. Ragni ler litt og sier følgende:
- Jeg skal ikke legge skjul på at jeg synes det er kjempegøy å se seg selv som en spillfigur på mobilskjermen. Jeg har allerede fått noen bemerkninger fra kollegaer på at spillkarakteren min har klart å vise akkurat hvor nerdete jeg er i virkeligheten, så det er morsomt å se at det skinner gjennom også der.
Kombineres med webinar
Etter krav fra Arbeidstilsynet, møter deltakerne på et webinar etter kurset. Her møter de en fagperson og har mulighet til å stille spørsmål og reflektere sammen.
- Nå er det jo også jeg som står for webinarene som gjennomføres etter kurset, så da møter jeg personer som allerede har fått bli litt kjent med meg gjennom karakteren min. Ser for meg at det blir en bra ice breaker, fortsetter Ragni.
Slik har produksjonsprosessen vært
I prosessen med å utvikle kurset har Medco og FIDL jobbet tett sammen for å gjøre kurset engasjerende og yrkesnært for målgruppen. I jobben som yrkeshygieniker har Ragni en travel hverdag, men god dialog har gjort slik at kursproduksjonen har gått smidig.
- Det har vært inspirerende å få delta på kursutformingen fra start til slutt. Det er mange ting som skal på plass før man har et kurs, og jeg synes FIDL har vært gode på å inkludere oss fagfolk i alle aspekter av det, fra manus til design og alt imellom. Møtene med FIDL har vært en drøm, for de kommer godt forberedt og med en tydelig målsetning. De har også tatt seg av tidsstyring og framdriftsplan – heldigvis. I en travel hverdag er det vanskelig å finne tid til møter og revideringer, men vi har hatt en god dialog hele veien og fått alt i havn i tide. Jeg har kost meg veldig med hele prosessen.
Stolt av sluttproduktet
- Jeg er kjempestolt av resultatet! Jeg mener kurset klarer det kunststykket det er å presentere tørt fagstoff på en fengende måte. Som yrkeshygieniker er jeg vant til at folk tidvis ser ut som de vil sovne når jeg holder kurs, men det tror jeg ikke blir et problem med denne kursformen her, avslutter Ragni.
Medco dinHMS har flere kurs innenfor HMS og ledelse, og har blitt en viktig samarbeidspartner for FIDL.